Պացիենտների համար
- Covid 19
- Մաշկային հիվանդություններ
- Մարսողական համակարգ
- Սիրտ-անոթային համակարգ
- Թերապիա
- Ոսկրա-մկանային համակարգ
- Քիթ-կոկորդ-ականջաբանություն
- Նյարդային համակարգ
- Ուրոլոգիա
- Գինեկոլոգիա
- Առաջին օգնություն
- Էնդոկրինոլոգիա
- Վիրաբուժություն
- Առողջ ապրելակերպ
- Ախտորոշում
Մթերքներ, որոնք մեծացնում են վաղաժամ մահվան վտանգը
Չափազանց մշակման ենթարկված մթերքները նպաստում են վաղաժամ մահվանը, պարզել է Ֆրանսիայի գիտնականների խումբը:
Այդ մթերքներից են` քաղցրավենիքը, հացաբուլկեղենը, պաղպաղակը, կիսաֆաբրիկատները և վերամշակված մսամթերքը: Այդ մթերքները կազմված են մի քանի բաղադրիչներից և անցնում են մշակման մի քանի աստիճան: Դրանք պարունակում են շատ շաքարավազ, աղ, ճարպեր, ինչպես նաև արոմատիզատորներ, ներկանյութեր, քաղցրացնող նյութեր և էմուլգատորներ:
2009 թվականից մինչև 2017-ը գիտնականները հետևել են 45 տարեկանն անց 44,5 հազարից ավելի պացիենտների սննդին: Հաշվի են առել մասնակիցների քաշը, հասակը, ֆիզիկական ակտիվության աստիճանը, ապրելակերպը, կրթությունը և այլ սոցիալդեմոգրաֆիկ բնութագրերը:
Հետազոտությունների արդյունքների համաձայն, կամավորների օրվա սննդի մոտավորապես 30 տոկոսը կազմել է լավ մշակման ենթարկված մթերքը: Պարզվել է, որ այդպիսի սննդի քանակի ավելացումը 10 տոկոսով, բարձրացնում է վաղաժամ մահվան վտանգը 14 տոկոսով:
Նշվում է, որ այդ մթերքները հաճախ օգտագործել են ցածր վաստակ, թերի կրթություն, պասիվ ապրելակերպ և մարմնի մեծ քաշ ունեցող մարդիկ:
Գիտնականներն ընդգծում են, որ այս թեման կարիք ունի ավելի մանրամասն ուսումնասիրման: