Պացիենտների համար
- Covid 19
- Մաշկային հիվանդություններ
- Մարսողական համակարգ
- Սիրտ-անոթային համակարգ
- Թերապիա
- Ոսկրա-մկանային համակարգ
- Քիթ-կոկորդ-ականջաբանություն
- Նյարդային համակարգ
- Ուրոլոգիա
- Գինեկոլոգիա
- Առաջին օգնություն
- Էնդոկրինոլոգիա
- Վիրաբուժություն
- Առողջ ապրելակերպ
- Ախտորոշում
Քրոնիկական կոլիտ
Քրոնիկական կոլիտն աղիներում բորբոքային ախտընթաց է, որի դեպքում խանգարվում է հաստ աղու նորմալ գործառույթը, մարդուն անհանգստացնում են որովայնային ցավերն ու աղիների խանգարումը:
Կոլիտի առաջացման պատճառները տարբեր են. սննդակարգի խանգարում, ալկոհոլի չարաշահում, ստամոքսի, ենթաստամոքսային գեղձի հիվանդություններ, որոնց դեպքում մարսողական ֆերմենտների անբավարարություն է զարգանում: Աղիների բորբոքային ախտընթաց կարող է հրահրել նաև թունավորումը, ինֆեկցիոն հիվանդությունները, հակաբիոտիկների անվերահսկելի ընդունումը, որոնք խախտում են աղիների նորմալ ֆլորան:
Անբարենպաստ գործոնների ազդեցությամբ աղիներում տեղի է ունենում սննդի մարսողության և սննդարար նյութերի յուրացման խանգարում, զարգանում է դիսբակտերիոզ, վատանում է մոտորիկան: Այս բոլոր երևույթները ժամանակի հետ քրոնիկական բնույթ են ձեռք բերում: Չի կարելի զբաղվել ինքնաբուժությամբ և ամեն տեսակի դեղամիջոց ընդունել, քանի որ միայն բժիշկը կարող է պարզել հիվանդության զարգացման ճիշտ պատճառները և համապատասխան բուժում նշանակել:
Մարդն ինքն իրեն կարող է օգնել պահպանելով որոշակի սննդակարգ. երբեմն դրա օգնությամբ հնարավոր է լինում լավացնել վիճակը և վերացնել կոլիտի ցավային դրսևորւմները:
Հիվանդության սրացման ժամանակ անհրաժեշտ է անցնել, այսպես կոչված, կոտորակային սննդակարգի, որի դեպքում սնունդն ընդունում են օրական 5-6 անգամ, փոքր չափաբաժիններով: Սննդամթերքը պետք է լինի տրորված, առանց կոպիտ սննդաթելիկների, հարկ է բացառել թխվածքը, տապակած, կծու, աղի, ապխտած մթերքը: Բացառվում է սև հացը, կաթը, ալկոհոլը, պահածոյացված մթերքը, գազավորված ըմպելիքը: Հիվանդության սրացման ժամանակ անհրաժեշտ է սահմանափակել սննդի մեջ հում մրգերն ու բանջարեղենը, ընդեղենը, կաղամբը, քանի որ այս սննդամթերքն ավելացնում է գազագոյացումը: Այս դեպքում պետք է օգտագործել շոգեխաշած միս ու ձուկ, ջրով եփած շիլաներ:
Վիճակը կարգավորվելուց հետո արդեն կարելի է ճաշատեսակը ընդլայնել, ներառելով կաթնամթերք, տապակած ու խաշած բանջարեղեն: Փորկապության դեպքում օգտակար են թարմ միրգն ու բանջերեղենը, մրգերի չրերը, խոշոր աղացվածքի ալյուրից հացը, բուսական յուղը:
Անհրաժեշտ է իմանալ, որի աղիների քրոնիկական հիվանդությունն ավելի դյուրին է կանխարգելել, քան բուժել: Կանխարգելումը, որքան էլ սովորական հնչի, ստամոքս-աղիքային հիվանդությունների բուժումն է, հարկ է ճիշտ սնվել, ալկոհոլային խմիչքը սահմանափակել: