«Արմենիա» բժշկական կենտրոն
Տեղեկատու.+374 10 318 190
Ընդունարան. 81 03, 88 44

Լուրեր

Ճիշտ սնունդը թույլ կտա պահպանել գլխուղեղի աշխատունակությունն ամբողջ կյանքի ընթացքում

Ճիշտ սնունդը թույլ կտա պահպանել գլխուղեղի աշխատունակությունն ամբողջ կյանքի ընթացքում

Ինչպես հայտնում է The Daily Pioneer-ը, Այհովայի համալսարանի հետազոտողները հայտնաբերել են, որ սննդակարգի փոփոխությունը, այդ թվում՝ ավելի շատ գինու և պանրի օգտագործումը, կարող է կանխել մեծահասակների մոտ կոգնիտիվ (մտածողության և հիշողության) ցուցանիշների նվազումը:

Ուսումնասիրվել են 1787 մարդու տվյալներ՝ հետազոտության ավարտին 46-70 տարեկան:

Գիտնականները գնահատել են կամավորների կոգնիտիվ ցուցանիշները և նրանց սնունդը (ստուգումներն անցկացվել են 2006-2010, 2012-2013 և 2015-2016 թթ): Բժշկական քարտում, որը հնարավորություն է տվել գնահատել առանձին մթերքների օգտագործման հաճախականությունը, կամավորներին հարցրել են նաև թարմ և չորացրած մրգերի, հում բանջարեղենի, բանջարեղենային աղցանների, ճարպոտ և ոչ ճարպոտ ձկան, մշակված մսի, թռչնամսի, տավարի, ոչխարի, խոզի մսի, պանրի, հացի, թեյի, սուրճի, գարեջրի, կարմիր և սպիտակ գինու, շամպայնի և լիկյորի օգտագործման մասին:

Արդյունքները ցույց են տվել, որ պանիրն իսկական փրկություն տարիքային կոգնիտիվ խնդիրներից: Իսկ ալկոհոլի ամենօրյա օգտագործումը, հատկապես կարմիր գինու, նույնպես նպաստել է կոգնիտիվ ֆունկցիաների լավացմանը: Հետազոտողները գտել են, որ ոչխարի, բայց ոչ այլ կարմիր մսի, ամենօրյա օգտագործումը բարձրացնում է կոգնիտիվ ունակությունները` երկար ժամանակով: Միևնույն ժամանակ, աղի չափազանց շատ օգտագործումը բարձրացնում է Այցհեյմերի հիվանդության զարգացման վտանգը:

11.02.2021